Экономиканы цифрландыру: жаһандық трендтерге шолу - Тусупбаева, Б.С.; Муратова, С.М. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті» КЕАҚ баспасы, 2021)
Баяндамада әлеуметтік дамудың жаңа әлемдік тренді ретінде цифрландырумен сипатталатын әлемдік экономикалық және әлеуметтік дамудың қазіргі кезеңі қарастырылады. Қоғамның экономикалық және әлеуметтік өмірі тұрғысынан сандық ақпаратты пайдалану экономикалық тиімділіктің өсуіне және жекелеген елдер мен тұтастай әлем халқының өміріндегі сапалы өзгеріске әкеледі. Елдердің экономикалық тәуелсіздігінің негізі болып табылатын және оның нарықта бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ететін өңдеуші өнеркәсіптің ерекше рөлі атап өтілуде. Осыған байланысты, Еуразиялық экономикалық одақ, Америка Құрама Штаттары, Қытай және Ресей сияқты түрлі елдердің үкіметтері цифрлық экономиканы дамыту және өндірістерді одан әрі жаңғырту жөніндегі мемлекеттік бағдарламаларды енгізу бастамасын көтерді. Цифрлық технологиялардың кеңінен таралуы жаһандық нарықтардағы бәсекелестікті күшейтеді және жетекші индустриялық елдерді тиісті өнеркәсіптік саясат жүргізуге және ғылыми зерттеулерге инвестицияларды ұлғайтуға ынталандырады.
Keywords: индустрия 4.0; сандық экономика; интернет заттары; өнеркәсіп; басқару