Сулы-көмірлі отынды шашырату үшін аэродинамикалық бұрауышпен жасалған ошақ құрылғысының құрылымы - Кусаиынов, К.К.; Танашева, Н.К.; Тлеубергенова, А.Ж.; Шуюшбаева, Н.Н.; Алпысова, Г.К. (Қарму басп., 2016)
Мақалада сулы-көмірлі отынды жағу үшін аэродинамикалық бұрауыш пен форсункасы бар ошақ құрылғысының ерекше құрылымы ұсынылған. Форсунка құрылымының ерекшелігі келесідей тұжырымдалады, яғни отынның тотықтырғышпен араласуы жəне қолданбалы аэродинамикада қолданылатын, Витошинский формуласы бойынша есептелген, пішінге ие болатын соплоның қуыстарында бұрауыш іске асырылады. Витошинский профилі бұрауышпен ағынның бірқалыпты тарылуын қамтамасыз етеді жəне соплодан шыққан кейін қоспаны шашырату тиімдірек. Зерттеу нəтижесінде сулы-көмірлі отын жануының уақытқа байланысты температуралық тəуелділік диаграммасы алынды.
Конструкция горелочного устройства с аэродинамической закруткой для распыления водоугольного топлива
The construction of the burner with the wind swirling spray water-coal fuel
Keywords: ошақ құрылғысының құрылымы; аэродинамикалық бұрауышпен форсунка; сулы-көмірлі отын; Витошинский профилі; сопло