CONCEPTUAL APPROACHES TO THE INTEGRATION OF NATIONAL ECONOMIES AND THEIR INDUSTRIES INTO THE WORLD ECONOMY - Nurgul, K.; Gulnur, R. (Wydawnictwo Naukowe IVG, 2021)
W warunkach rosnących wzajemnych powiązań i współzależności gospodarek narodowych Internacjonalizacja życia gospodarczego przechodzi na jakościowo nowy etap światowych stosunków gospodarczych, tj. międzynarodową integrację gospodarczą. Uważamy międzynarodową integrację gospodarczą za wzajemną adaptację gospodarek narodowych, wprowadzenie krajowych czynników produkcji do jednego procesu reprodukcyjnego w skali globalnej. Rozwój na dwóch poziomach-globalnym i regionalnym - proces integracji charakteryzuje się z jednej strony rosnącą zależnością gospodarek krajowych od gospodarki światowej, z drugiej zaś konwergencją gospodarczą krajów. Każda z gospodarek narodowych jest zintegrowana z gospodarką światową pod wpływem czynników ogólnych i szczegółowych, które określają priorytety różnych form integracji. Jednak żadna z istniejących gospodarek krajowych nie może skutecznie rozwijać się w oderwaniu od gospodarki światowej. Materiały konferencyjne SKUTECZNOŚĆ W BIZNESIE 52 Dotyczy to zwłaszcza gospodarek przejściowych powstałych po upadku światowego systemu socjalistycznego.
Keywords: Integracja gospodarcza; produkcja; skala globalna; proces integracji; gospodarka; międzynarodowy podział pracy; przemysł; siła finansowa; nowe kraje przemysłowe; Gospodarka Narodowa