Синтагма — коммуникативті грамматиканың нысаны - Ильясова, Н.Ə. (ҚарМУ баспасы, 2020)
Мақалада синтагмалық зерттеулерге шолу жасалып, оның психолингвистикалық, семантикалық- синтаксистік, семантика-интонациялық, функционалдық бірлік ретінде қарастырылғаны айтылған. Лексикалық араласу, синтаксистік мүшелену синтагмалық зерттеулердің нəтижесі екені көрсетілген. Сонымен қатар, синтагманың коммуникативті грамматикада алатын орны анықталған. Синтагма субъектілік жəне объектілік субстанцияға жіктеледі. Коммуниканттар моделін анықтайтын, коммуникативті мағынаның жігін ашатын, ауызша жəне жазбаша тілдік қатынастың түрлерін, формасын, сөйлеу жағдаятын, сөйлеу мазмұнын анықтауға негіз болатын категория ретінде талданған.
Синтагма — объект коммуникативной грамматики
Syntagma as an object of communicative grammar
Keywords: синтагма; субстанция; коммуниканттар моделі; тілдік субъект; жақ категориясы; предикативтік қатынас; сөйлеу мазмұны