Қазақстан Республикасында исламның қайта жандану тарихы - Жумашев, Р.М.; Садвокасов, Ш.А. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2022)
Биыл Қазақстан Республикасының Тәуелсіздігіне 31 жыл толды. Бұған дейін мемлекетіміз 70 жыл бойы кеңес үкіметінің боданы болып, оның астарлы саясатының құрбанына айналған елдердің бірі еді. Сол саясаттың әсерінен зардап шеккен салалардың бірі — дін саласы, яғни ислам діні. Дінсіздікті уағыздаған кеңес үкіметінің әсерінен біздің елдің территориясында діни сауатсыздық қалыптасты. Тәуелсіздік алған жылдан бастап елде исламның қайта жандану процесі жүрді. Еліміздің зайырлы болғанына қарамастан, ислам дінін ұстанушылар саны және діннің рөлі күннен-күнге артуда. Авторлар мақалада мемлекетіміздегі, яғни 1991 жылдан бергі исламның қайта жандану тарихын қарастырған.
История возрождения ислама в Республике Казахстан
The history of revival of Islam in the Republic of Kazakhstan
Keywords: Қазақстан Республикасы; ислам; исламның қайта жандануы; зайырлы мемлекет; дін; діни саясат; күнделікті қолданыс формалары