Бастауыш сынып оқушыларында функционалдық сауаттылықты қалыптастыру - Мухаметжанова, А.О.; Даян, М. («Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті» КЕАҚ баспасы, 2023)
Мақалада қазіргі білім мазмұны негізінде, қоғамдағы өзгерістерді ескере отырып бастауыш сынып оқушыларының функционалдық сауаттылығын жалпы және жекелеген «Дүниетану» сабақтарында қалыптастыру, соның нәтижесінде қалыптасатын құзыреттіліктер қарастырылған. Күн сайын өзгеріп тұратын алма кезек өмірде ұстаз оқушыға білім мен ғылымды ғана оқытпауы тиіс, жаңашыл кезеңдегі ұстаздарымыз сонымен қатар шәкірттеріне оқу және жазу дағдыларын әлеуметтік ортада қарым-қатынас жасауда қолдана білу қабілеті, яғни адамға өзін қоршаған әлеуметтік ортамен қарым-қатынасқа түсуге мүмкіндік беретін және сол ортаға барынша тез әрі жайлылықпен бейімделуіне жағдай туғыза алуға бағыт-бағдар беруі тиіс. Осы тұрғыда сауаттылық, минималды сауаттылық ұғымдарына анықтама беріле отырып функционалдық сауаттылыққа кеңінен тоқталып негіздемелер келтірдік, бастауыш сыныпта функционалдық сауаттылықты қалыптастырудың мақсаты мен міндеттерін айқындадық. Мақалада «Дүниетану» сабақтарында оқушылардың функционалдық сауаттылығын қалыптастырудың мәні мен маңызы айтылды.
Keywords: білім; сауаттылық; минималды сауаттылық; функционалдық; құндылық; құзыреттілік