Сындарлы оқыту теориясы сыни ойлауға жетелейтін жол - Балова, Б.У. (Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті КЕАҚ баспасы, 2023)
Функционалдық сауаттылық- адамның сыртқы ортамен қарым-қатынасқа түсе алу қабілеті және ортаға барынша тез бейімделе алуы мен қарым-қатынас жасай алу деңгейінің көрсеткіші. Функционалдық сауаттылық - тұлғаның белгілі бір мәдени ортада өмір сүруі үшін қажетті деп саналатын және оның әлеуметтік қарым-қатынас жасауын қамтамасыз ететін білім, білік дағдыларының жиынтығы. Оқушы оқығанын сын тұрғысында ойлана отырып, сындарлы көзқараспен өзөмірінің кішкене кезінен бастап, өзін-өзі шынайы бағалап қолдана білуі. Мұғалімнің оқыту құралдары оның өз білімі мен сенімі, көзқарастарының жиынтығынан тұруы тиіс. Бұл элементтердің барлығын жинақтасақ, жеке тұлғаның ерекше «білім беру сызбалары» құралады.
Keywords: функционалдық сауаттылық; сындарлы оқу; сыни ойлану