Жидебай батыр жəне XVIII ғасырдағы қазақ-жоңғар шапқыншылығы - Əбдуов, М.І.; Жүнісова, М.Қ. (ҚарМУ басп., 2014)
Мақалада ХVІІІ ғасырдағы қазақ-жоңғар шапқыншылығында аты шыққан Жидебай батырдың ерлігі туралы айтылады. Өзінің туған өлкесі, яғни Іленің бір сағасы Жиделі бойын, жаудан тазартқан Жидебай бейнесі сомдалған жырлар талданады. Авторлар тарихи мəліметтер мен жазба мұрағат деректеріне, шежірелік деректерге сүйене отырып, Жидебай батырдың өмір сүрген кезеңін, қайтыс болған уақытын, сол кезеңдерде болған азаттық қозғалыстар мен шайқастарды, Жидебай батырдың шапқыншылық замандағы жүргізген азаттық соғысын, басқа да тарихи оқиғаларды сипаттады.
Жидебай батыр и казахско-джунгарское нашествие XVIII века
Zhidebai batyr and Kazakh-dzhungar invasion of the XVIII century
Keywords: тарихи деректер; шайқас; соғыс; қазақ-жоңғар шапқыншылығы; Кенесары қозғалысы; Жидебай батыр