Стоиктер іліміндегі тағдыр идеясы философиялық мәселе ретінде - Дағарова, Ж.Ө.; Сейфуллина, Ғ.Р.; Аралбай, С.М. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2024)
Мақалада ең алдымен тағдыр идеясына қатысты алуан түрлі көзқарастар қарастырылып, тағдыр мәсе- лесіне тарихи-философиялық талдау жасалған. Тағдыр мәселесінде бір жағынан адамның еркін таңда- уына және оның өмірінің алдын ала анықталғандығына да қатысты бір-біріне екі қарама-қарсы көзқа- растар айқындалады. Қоғамның құрылысы және ондағы әлеуметтік мәдени даму деңгейіне қарамас- тан, қоғам дамуының барлық кезеңдерінде осы тағдыр мәселесінің шешімі екіұшты және өткір пікір- талас тудыратын мәселе болып қала беретіндігі белгілі. Авторлар жаһанданудың тарихи контексінде және әлеуметтік трансформациялар жағдайында қарастырылатын адамзат тағдырын түсінудің мән ма- ғынасына зерттеу жүргізген. Осыған байланысты стоиктер философиясының тағдыр идеясына байла- нысты ұсынған ойлары қазіргі заманымыздағы адамзат баласының адамгершілік, этикалық мінез- құлығына ерекше мағына береді. Сонымен қатар, стоиктердің әртүрлі дағдарыстық жағдайларды ше- шу барысында осыларды қолданудың потенциалды мүмкіндігі қарастырылған. Стоицизм идеяларына философиялық талдау жасау арқылы олардың қазіргі өмір сүріп отырған заманымыздағы өзектілігі көрсетілген.
Идея судьбы в учении стоиков как философская проблема
The idea of fate in the teachings of the Stoics as a philosophical problem
Keywords: тағдыр; бақыт; ізгілік; құмарлық; даналық; батылдық; байсалдылық; әділеттілік; мойынсұну; еркіндік