Ірі өнеркəсіптік қаланың атмосфералық ауасының ластану деңгейінің қазіргі жағдайы - Нурлыбаева, К.А.; Мукашева, Г.Ж.; Бодеева, Р.Т. (ҚарМУ баспасы, 2015)
Бұл мақалада ірі өнеркəсіптік қаланың атмосфералық ауасының ластану деңгейінің қазіргі жағдайы ұсынылған. Қарағанды облысының мониторингін жүргізу өндіріс орындарының санының мөлшерін жəне онын адамаға қаншалықты зиян екендігін көрсетеді. Сондықтан да Өнеркəсіптерден атмосфераға шыққан ауыр металдардың адам ағзасына, тіршілік ету формасына, қоршаған ортаға бақылау жүргізуді кажет етеді. Экожүйелер ішіндегі ауыр металлдардың элементтерінің əртүрлі жағдайлармен атмосфераға түсуі, тұрғындар денсаулығына канцерогендік қауіп төндіретіндігі ескерілген.
Keywords: ауыр металлдар; мыс; мырыш; тұрақты ластағыш көздер; токсикалық заттар; кадмий экология