Мемлекеттік басқаруды цифрландыру: тұжырымдамалық негіздер мен қазіргі заманғы сын-тегеуріндер - Нұрсұлтан, Д.Т.; Мамбетова, С.Ш.; Дарибеков, С.С. (Академик Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды университетінің баспасы, 2024)
Қазақстандағы мемлекеттік басқаруды цифрландыру - мемлекеттік органдар мен азаматтар арасындағы өзара әрекеттің тиімділігін арттыру мақсатында ақпараттық- коммуникациялық технологияларды (АКТ) енгізуге бағытталған стратегиялық процесс. Цифрландыру жыл өткен сайын тек әкімшілік реформалардың негізгі элементі ғана емес, сонымен қатар мемлекеттік қызметтердің ашықтығы мен қолжетімділігін арттырудың маңызды қозғаушы күші болып табылады. Мақалада мемлекеттік басқарудың цифрлық трансформациясының негізгі тұжырымдамалары, олардың Қазақстан контекстінде жүзеге асырылуы, сондай-ақ цифрлық мемлекетке өту жолында елдің тап болған негізгі сын-қатерлері қарастырылды. Киберқауіпсіздік, цифрлық теңсіздік, халықтың цифрлық сауаттылығы және мемлекеттік органдар арасындағы координация мәселелеріне ерекше назар аударылды. Қазақстандағы цифрландырудың негізгі көрсеткіштерін қамтитын статистикалық мәліметтер ұсынылып, қазіргі мәселелерді шешуге және мемлекеттік басқарудағы цифрлық технологиялардың әрі қарай дамуын ынталандыруға бағытталған тәжірибелік ұсыныстар жасалды. Қорытындыда «Цифрлық Қазақстан» стратегиясын сәтті жүзеге асыру және тиімді электрондық үкімет жүйесін қалыптастыру үшін кешенді тәсілдің маңыздылығы атап өтілді.
Keywords: цифрландыру; мемлекеттік басқару; цифрлық трансформация; цифрлық экономика; электрондық үкімет; киберқауіпсіздік; цифрлық теңсіздік