М.О.Əуезовтің «Абай жолы» роман-эпопеясындағы көп мағыналы космонимдік атаулардың қолданылу ерекшеліктері - Жүнісова, Б.А. (ҚарМУ басп., 2012)
Мақалада М.Əуезовтің «Абай жолы» роман-эпопеясында кездесетін космонимдік атаулар қарастырылды. Осы ретте космонимдік атаулардың мағына сипаттарына семантикалық талдау жұмыстары жүргізілді. Космонимдердің полисемиялық өзгеру себептері ашыла түсеті. Космонимдік атаулардың мағынасына қатысты ерекшеліктер көрсетілді. Сондай-ақ жазушы қаламынан туған сирек қолданылатын атаулар мен соны тіркестер мəні, яғни жазушының кейбір стильдік қолданыстары да, зерттелді. Бұдан жазушының қазақ тілінің сөздік қорын байытуға қосқан үлесі анық байқалатыны сөзсіз.
Особенности использования многозначных космонимных названий в романе-эпопее М.О.Ауезова «Путь Абая»
Peculiarities of using multi-meaningful cosmotic titles in the epic novel of M.O.Auezov «Abay zholy (The way of Abay)»
Keywords: сөз мағынасы; космонимдік атаулар; сөз мағынасының ауысуы; туынды мағына; ауыспалы мағына; авторлық ерекше қолданыс; Абай жолы; роман-эпопея; негізгі мағына; ай; күн; жұлдыз