1940–1950-жылдары əдеби мұраны игерудегі ізденістер - Жұмагелдин, Ж.Ш. (ҚарМУ баспасы, 2011)
Мақалада тоталитарлық жүйе жағдайындағы қазақ əдеби сынының 1940–1950-жылдардағы даму жолдары ғылыми тұрғыда сараланып, қазіргі жаңа зерттеушілік көзқарас талабына сай қарастырылған. Əдеби даму үрдісіндегі сынның ықпалын, əдеби мұраны игерудегі ізденістерін ғылыми тұрғыда сарапқа салған. Əдеби мұраны игеру мəселесінде 1959-жылдың 15–19 маусымында Тіл жəне əдебиет институты өткізген ғылыми-теориялық конференцияның əдебиеттану ғылымына қосқан үлесі сараланды. Ғылыми конференцияда көтерілген мəселелердің өзектілігін қарастыру мақаланың мақсат-міндеті болып табылады.
Поиски нового в осмыслении литературного наследия 1940–50-х годов
Keywords: 1940–1950-жылдары; қазақ əдебиеттану ғылымы; маркстік-лениндік əдіснама қағидалары; кеңестік идеология; ғылыми-зерттеушілік ой-пікір; əдеби мұра; пролеткульшылдық нигилизм; бірыңғай ағым теориясы; тұрпайы социологизм теориясы; ғылыми-зерттеу əдіснамасы; ақын-жазушылар шығармашылығы