ГРАВИТАЦИОННАЯ И СЕЙСМИЧЕСКАЯ РАЗВЕДКА НЕКОТОРЫХ УГОЛЬНЫХ МЕСТОРОЖДЕНИЙ ЦЕНТРАЛЬНОГО КАЗАХСТАНА - Портнов, В.С.; Пузеева, М.П.; Маусымбаева, А.Д. (Изд-во КарГУ., 2009)
Кен орындағы пайдалы қазбалардың болжам қорларының сандық бағасы — қосымша геологияның басты мəселесі. Ерте жəне қазіргі уақытта аймақтық дəрежедегі сияқты əлемдік масштабта да пайдалы қазба қорларының бағасымен байланысты жұмыстар пайда болады. Мақалада пайдалы қазбаларды гравитациялық жəне сейсмикалық барлау негізінде басты физикалық процестер қарастырылған. Потенциалдық өріс арасындағы аналогияны қолдана отырып, гравитациялық барлау кен орынның болжамдық қорларының формуласы алынған. Электрлік ток жəне жазық ортадағы серпінді толқын арасындағы аналогия бойынша сейсмикалық барлауда қолданылған кен орынның болжамдық қорларының формуласы алынды. Quantitative estimation of stocks of minerals in deposits — the major problem of applied geology. Earlier and now there are the works connected with an estimation of stocks of minerals both at regional level, and in world scales. In work the basic physical processes underlying gravitational and seismic investigations of minerals are considered. Using analogy between potential fields, the formula for definition of predicted stocks of deposits where gravitational investigation was used is received. Using analogy between an electric current and elastic waves in the continuous environment, the formula for definition of predicted stocks of deposits where seismic investigation was used is received.
Keywords: Гравитационная разведка; сейсмическая разведка; уголь; месторождение центрального Казахстана