Ақтамберді жырау - қазақтың ежелгі жыраулық мектебінің белді өкілі - Каренов, Р.С. (ҚарМУ басп., 2016)
Мақалада ХVІІІ ғасырдың көрнекті қоғам қайраткері, жырауы, батыры Ақтамберді Сарыұлының өмірі мен қызметі суреттелген. Оның 1738–1752 жж. шетел басқыншыларымен болған шайқастарға қатысып, айрықша батылдық пен ерлік көрсетуімен ерекшеленгендігі айтылған. Оның шығармалары қазақ халқының жоңғар басқыншыларымен күресін бейнелеуде елжандылық рухына толы екендігі туралы қорытынды жасалған. Ақтамберді жыраудың шығармаларында өмір, батырлық, адами құндылықтар, моральдық нормалар туралы философиялық толғаулар, маңызды əлеуметтік мəселелер көтерілгендігі пайымдалған.
Актамберды жырау — яркий представитель древней школы казахских поэтов-жыраушы
Aktamberdy zhyrau — a bright representative of the ancient schools of kazakhs poets-zhyraushy
Keywords: жауынгер-жырау; жыр-толғау; тақырыбы; майдан; шабыт; азаттық күрес; нақылдар; толғаныстар; рухтандыру