Бастауыш сынып оқушыларының ақыл-ой қабілеттерін дамыту - Болтайханова, Т.Ж.; Медиева, С.Х. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2023)
Мақалада бастауыш сыныптарда оқыту барысында балалардың таным процестерін дамытуға, ой-әрекетін қалыптастыру қарастырылады.Оқыту процесінде бастауыш сынып оқушысының ой-әрекетін қалыптастырудағы мұғалімнің міндеті,оқыту процесіндегі ой-әрекетінің қалыптасу жолдарында танымдық белсенділіктің көріністері сондай-ақ, оқушының ақыл-ойын дамытуда, ойын технологиясының маңызы мен ойын барысында баланың өмір салты, айналадағы дүниені тану, еңбеккедеген көзқарасы, психологиялық ерекшеліктері қалыптасу жайғдайы баяндалған.
Keywords: Бастауыш сынып; мектеп бағдарламасы; таным процестерді; практикалық іс-әрекеті; ой-әрекеті; мұғалімнің міндеті; білім беру; жан-жақты дамыту; грамматикалық; лексикалық-фонетикалық