Влияние гумата натрия и поливинилового спирта на гелеобразование крахмала - Валитов, Д.А.; Жолболсынова, А.С.; Саликова, Н.С.; Кажмуратова, А.Т. (Изд-во КарГУ, 2011)
Крахмалдың гель түзуіне натрий гуматы мен поливинил спиртінің әсері зерттелінді. Крахмалдың құрылыстануы модифицирлейтін компоненттің табиғатына байланысты екені көрсетілген. Крахмалдың құрылыстану уақыты натрий гуматының қатысында жоғарлайды, ал поливинил спиртін қосқанда төмендейді. Натрий гуматының түзілетін крахмал гелінің құрылысын әлсірететіні, ал поливинил спиртінің құрылысын қатайтатыны анықталды. Түзілетін крахмал гелінің құрылымын натрий гуматының әлсірететіні, ал поливинил спирті беріктендіретіні анықталды. Натрий гуматын енгізгенде крахмалдың сулы ерітінділерінің салыстырмалы тұтқырлығы, оның концентрациясы сызықты азая отырып, төмендейді.