Основные инструменты в арсенале статистических методов контроля качества продукции - Ескерова, З.А. (Изд-во КарГУ., 2012)
Мақалада экономикалық ілім мен тəжірибедегі өнім сапасын бақылаудың статистикалық тəсілдерінің маңызы көрсетілген. Тиімділігі мен сенімділігінің жоғары болуы нəтижесінде кең қолданыс тапқан өнім сапасын бақылаудың жеті құралына негізгі көңіл бөлінген. Сапаны басқарудың бұл тəсілдерінің мазмұны ашылған. Сапаны бақылаудың статистикалық тəсілдерінің жиынтығы арасында маңызды құрал бақылау карталары болып табылатындығы көрсетілген. Сапаның қандай де бір көрсеткішіне əсер етуші факторларды анықтағанда Исикаваның себеп-салдар диаграммасы жəне Паретоның бағанды диаграммасы жиі қолданылатындығы көрсетілген. Бұйымдардың бақылайтын партиясы жəне оны əзірлеудің технологиялық үдерісі қанағаттанарлық күйде ме екендігін гистограммада кескінделген таралып бөліну бойынша қалай анықтауға болатындығы қарастырылған. Күрделірек мəселелерді шешу үшін қосымша Тагучи тəсілін жəне сапаны бақылаудың жаңа жеті құралын қолдануға болатындығы көрсетілген. Value of statistical methods control qualities of production in the economic theory and practice is allocated. The basic attention is given to seven tools of quality assurance of production, received wide application thanks to the efficiency and reliability. The maintenance of these methods with reference to quality management reveals. It is underlined that one of important tools in an arsenal of a statistical quality monitoring of quality are control cards. It is noticed that at definition the factors influencing any indicator of quality, are often applied causally — investigatory diagrams of Isikovy and stylar diagrams of Pareto. It is considered, how on the distribution represented on the histogram it is possible decisions, whether in a satisfactory condition there is an observable lot of products and technological process of its manufacturing. It is underlined that for decisions more challenges in addition can be applied methods of Taguchi and seven new tools of quality assurance.
Keywords: статистические методы; методы контроля качества продукции; основные инструменты; систематизация; обработка; исследование