«Сорғалаған нөсердей жырын тыңда Дулаттың...» - Каренов, Р.С. (ҚарМУ баспасы, 2011)
Мақала XIX ғасырдың алғашқы жартысындағы көрнекті ақын Дулат Бабатайұлының өмірі мен шығармашылық қызметіне арналған. Философ-ақынның шығармаларында өзі өмір сүрген кезеңнің маңызды мəселелерін қалай жырлағаны көрсетілген. Ақынның адамзат өміріндегі жəне табиғаттағы болып жататын өзгерістерге өз пайымдық сипаттамасын беруге ұмтылысы баяндалған. Парыз, ар- ождан, мораль жəне адамгершілік мəселелері бойынша ақынның ой-толғамдарына көңіл бөлінген. Ду- лат Бабатайұлының көптеген қанатты сөздердің, шұрайлы өрнексөздердің, шешендік шиырларының, философиялық түюлердің-толғаулардың авторы екендігі айрықша дəріптелген. Отандық поэзия тарихындағы ақын мұрасын айшықтандыратын оның өз туындыларына ғана тəн ерекше қасиет - өлең өлшеулерін түрлендіруі екендігі дəлелденген. Дулат жырау өз заманының үлкен ойшыл болғандығы пайымдалған.
«Слушайте ритмы эпохи от Дулата Бабатайулы»
Keywords: ақын; жалпы поэтикалык үрдістер; поэтикалык əлем; жеке есімдер; айшықты ойлар; теңеулер; табиғат лирикасы; казақ поэзиясы; ұлылық нəрі; ұлттық қайнар көзі; ескіше оқыған; сауатты ақын; саяси-əлеуметтік мəселелер; қоғамдық мəселелер