О происхождении андроновской культурно-исторической общности - Кукушкин, И.А. (Изд-во КарГУ, 2010)
Андронов мəдени-тарихи қауымдастығының пайда болуы — андроновтанудағы ең басты мəселелердің бірі. Автохтондық протоандрондық ескерткіштердің энеолиттік немесе ерте қола дəуірінің андронов мəдени-тарихи қауымдастығы қамтитын территорияда болмауы оңтүстіктегі үрдістердің болғанын айқындайды. This article is devoted to a problem of the origin of Andronov cultural-historical community (АCHC) which is one of key questions of its studying. Absence of autochtonic proto-Andronov sites of chalcolitic or Early Bronze Age kind in the territory occupied of АCHC testifies to the southern migratory impulse underlying genesis of this phenomenon.
Keywords: андроновская культура; материальная культура; племена; генезис; историческая общность; обзор научных гипотез; историко-археологическое исследование