ПЕРСПЕКТИВЫ ФОРМИРОВАНИЯ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО РЫНКА В УСЛОВИЯХ КЛАСТЕРА - Пралиев, Г.С. (Изд-во КарГУ, 2010)
Бəсекеге қабілетті ортаны қалыптастырудың негізгі факторы ретінде өндірістің арнаулы, интегралды жəне рационалды ұйымдастырылуы; табиғи-климаттық шарттарға сай оңтайлы параметрлері; материалды-техникалық базаның инновациялық жаңартылуы; кластердің тиімділігін арттыру мен қалыптастыруға қажетті: ұсақ тауар өндірушілерді жəне ірі өндірушілерді кооперациялау негізінде біріктіруі; жер қолданушылардың мөлшерін жəне мамандануын ескере отырып, олардың тұрақты қолданушыларын оңтайландыру; ішкі өндірушілер қатынастарын реттеуі; шаруашылық өнімдерді тұтынушы сыртқы субъектілермен, ресурстар мен қызметті тасымалдаушылар мен жəне т.с.с. өзара қарым- қатынасты қамтасыз етуі алынады. The Main factor of the shaping the competitive ambience is specialization, integration and rational organization production, optimum parameters in accordance with natural-climatic condition; the innovation renovation of the material and technical base; increasing to efficiency and shaping cluster is connected with need: associations of the small commodity producers in average and large production on base cooperators; the optimization of the sizes of the land-use and rational their use with provision for specialization; the regulation inwardly production relations, ensuring the interaction facilities with external subject- consumer to product, supplier resource and services and other participant cluster.