Аймақтық еңбек нарығы дамуының əлеуметтік негіздері - Есенгелдин, Б.С.; Мырзатаева, Г.Қ.; Нұрымова, И.Т. (ҚарМУ басп., 2014)
Мақалада еңбек нарығындағы сұраныс пен ұсынысты талдай отырып, жүзеге асыруға тиісті бағыттар мен атқарылатын іс-əрекеттерді тұжырымдау қарастырылған. Əлеуметтік-экономикалық тұрғыдан аймақтық еңбек нарығының мазмұны нақтыланған. Теориялық-əдіснамалық деңгейде нарықтық экономикада халықты жұмыспен қамтудың бағыттары мен басымдылықтары зерттелген. Аймақтағы еңбек нарығын реттеу үшін маңызды факторлар анықталған. Осы шарттарда аймақтың ерекшеліктерін, аса маңызды өндірістік жəне өмір сүруді қамтамасыз етуші салалардағы жеке сектордың басымдылығын ескеретін аймақтық экономикалық саясатты қалыптастыру жүргізіліп отыр. Нормативтік-құқықтық, ұйымдық-басқару, ақпараттық-талдамалық қосалқы жүйелерінің негіздеуі жасалған аймақтардағы еңбек нарығын тиімді қамтамасыз етудің ұйымдық-экономикалық тетігі ұсынылған. Аймақтық еңбек нарығының ұйымдық-экономикалық тетігін жетілдіру тəжірибесі жалпыланған жəне оның тиімділігін жоғарылату жолдары анықталған.
Социальные основы развития регионального рынка труда
Social foundations of the development of regional labour market
Keywords: еңбек нарығы; аймақ; жұмыспен қамту; жұмыссыздық; еңбекақы; əлеуметтік саясат; экономикалық саясат; əлеуметтік қорғау; əлеуметтік төлемдер; əлеуметтік жəрдемақы