Аналық жəне ерлік адамзат болмысының кілттік константалары ретінде: логикалық реконструкциялық тəжірибе - Қоқымбаева, Б.; Теміртон, Ғ. (Қарму басп., 2018)
Мақалада əйел жəне ер адамның табиғаты мен болмысының бастамасын адамзат болмысындағы басты тұрақты шама ретінде қарайтын авторлық көзқарас ұсынылған. Екі, дəлірек айтқанда, аналық жəне ақсақалдық, мəдени-тарихи дəуірлерге ірі көлемде компаративті талдау жүргізілді. Қағида аналық дəуірдің тағдыршешті балалығынан өтіп, ақсақалдық дəуірдің тамаша жастығы арқылы адамзат өткен мəдени-тарихи дəуірлердің рухани тəжірибесін жинақтаған жаңа ақсақалдық дəуірден кейінгі, немесе неоаналық, деңгейге көшкендігіне негізделеді. Сонымен қатар мақалада неоматриархат ретінде белгіленген болашаққа бастар жолды анықтау міндеті қалыптастырылып, аталған дəуірлерге өту үрдісі адамның жер бетіндегі өмір жолын зерделеу мен қазіргі заманғы шындықты іздеуге бара-бар өз болмысын іздеу арқылы көрініс табады. Сондай-ақ бүгінгі бифуркациялық (тұрақсыздық) жағдайға жеткен қазіргі заманның қиындықтары мен бір мағынасыздықтығы көрсетіліп түсіндірілген.
Женское и мужское как ключевые константы человеческого бытия: опыт логической реконструкции
Female and Male as key constants of human existence: the experience of logical reconstruction
Keywords: матриархат; патриархат; неоматриархат; матрилокалдық мəдени түрі; патрилокалды дəуір