Екі зоналы асқын өткізгіштерде аралық жəне аралас күйлердің қатар болу мүмкіндігі туралы (магний дибориді негізінде) - Сергеев, Д.М.; Оспанова, Г.Т.; Жұмахан, А.О.; Шүңкеев, Қ.Ш. (Вестник Карагандинского университета, 2016)
Мақалада магний дибориді тəрізді Абрикосов критерийі орындалмайтын 1, 2 ✗ 2 1 2 екі зоналық асқын өткізгіштердің типін анықтауға арналған жұмыстарға шолу жасалған. «1-типті асқын өткізгіш–диэлектрик–2-типті асқын өткізгіш» джозефсондық ауысымы негізінде қарастырылып отырған асқын өткізгіштердің типі α1 , α2 феноменологиялық коэффициенттері мен температураға тəуелді екендігі көрсетілген. Осыған орай магний диборидінде асқын өткізгіштіктің жаңа типі — «1,5- типті асқын өткізгіштіктің» орын алуы əлі нақты дəлелденбеген. Біздің ойымызша, бұл құбылыс сыртқы əлсіз магнит өрісінің əсерінен асқын өткізгіштерде аралық жəне аралас күйлердің қатар болуынан пайда болуы мүмкін.
Keywords: екі зоналы асқын өткізгіш; аралық күй; аралас күй; магний дибориді (MgB2); Гинзбург- Ландау параметрі; 1-жəне 2-типті асқын өткізгіштер