Синтез и исследование экстракционных свойств некоторых органических реагентов - Кенжетаева, С.О.; Абдыгалимова, С.Ш.; Токмурзин, К.Х.; Дюсембаева, С.E. (Изд-во КарГУ, 2011)
де аминдер жəне карбон қышқылдарының диалкилгидразидтеріне жататын жаңа органикалық қосы- лыстар синтезделді. Олардың экстракциялық қасиеттері мен сирек жəне асыл металдарды бөліп алуға қолдану мүмкіндіктері зерттелді. Ұсынылған экстрагенттермен металдарды бөліп алу үрдісіне қыш- қылдар табиғаты мен концентрацияларының, сонымен қатар экстракция үрдісіне əр түрлі факторлар- дың əсері зерттелді. Ұсынылған реагенттердің экстракциялық қабілеттіліктерінің салыстырмалы талдауы жүргізілді. Көмірсутектік радикалдардың ұзындығына байланысты алынған қосылыстардың экстракциялық қабілеттіліктері əр түрлі болатыны анықталды. Preliminary investigations of novel native extractive reagents were carried out. Novel organic compounds belonging to the classes of amines and dilakylhydrazides of carboxylic acids based on available raw materials were synthesized. Extraction properties and their application for extracting rare and precious metals were investigated. The influence of the nature and concentration of acids on the process of extracting the metal by the extractive reagent offered as well as the influence of various factors on the extraction process was studied. A comparative analysis of the extraction ability of reagents proposed was carried on. It was revealed that depending on the length of the hydrocarbon radical extraction the ability of compounds obtained is different.