Түрік қағанатының сыртқы саясатындағы Қытайдың алатын орны - Қожабекова, Ж.Б. (ҚарМУ басп., 2013)
Мақалада Түрік қағанатының Қытаймен қарым-қатынасының негізгі тұстары қарастырылған. Түрік қағанаты мен Қытай патшалықтары арасында экономикалық қарым-қатынастардағы соғды көпестерінің алатын орны талданды. Ұлы Жібек жолы бойы жүргізілген саудада соғды көпестерінің рөлі анықталды. Қытай территориясында табылған соғды көпесінің моласындағы түрік билеушілеріне қатысы бар ойма суреттер талданды. Түрік-қытай қарым-қатынасының қызығушылық тудыратын тұстарының бірі — əулеттік некелер, соның ішінде түрік билеушілеріне ұзатылған қытай ханшайымдарының Түрік қағанаты тарихында жəне керісінше қытай патшаларына ұзатылған түрік ханшайымдарының Қытай тарихында алатын орны жан-жақты зерттелді.
Роль Китая во внешней политике Тюркского каганата
China's role in the foreign policy of the Turkic Khaganate
Keywords: Аньцзя моласы; Ашина ханым; əулеттік некелер; қытай ханшайымдары; соғды көпестері; Түрік қағанаты; Ұлы Жібек жолы; Чжоу жəне Ци патшалықтары; Цяньцзинь ханша