Жасанды интеллекттің білім беру жүйесінде қолданылуы мен тиімділігі - Биназар, У.А.; Нурпеисова, А.Т.; Бейсембаева, Г.Т. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2025)
Зерттеуіміздің негізгі мақсаты нейрондық желілерді зерттеп, қазіргі уақытта білім беру саласында қолдануға болатын ЖИ жүйелеріне зерттеу жүргізіле отырып және олардың артықшылықтары мен кемшіліктерін талданып, білім беру саласында ЖИ қолдану мүмкіндіктері туралы қорытынды жасалынды.Жобада әр түрлі оқыту жүйесіне байланысты жасанды интеллек көмекшілер туралы ақпарат беріліп, оны оқушылар немесе оқытушылар қалай қолдануға болатыны туралы нақты түсіндірілді. Жасанды интеллект (AI, ағылш. Artificial intelligence, AI) - интеллектуалды машиналарды, әсіресе интеллектуалды компьютерлік бағдарламаларды құрудың ғылымы мен технологиясы. Жасанды интеллект адамның интеллектісін түсіну үшін компьютерлерді қолданудың ұқсас міндетімен байланысты, бірақ ол міндетті түрде биологиялық тұрғыдан сенімді әдістермен шектелмейді.Augmented Intelligence (кеңейтілген интеллект) көмегі яғни белгілі бір саладағы ақпаратты таңдап, оны дәлелдермен нығайтуға болады, осылайша адам негізделген шешімдер қабылдай алады. Жасанды интеллек платформаларына байланысты мәліметтер қарастырылып, пайдасы мен зиянын негіздей отырып білім жүйесіне тигізер үлесі зерттелінді.
Keywords: физика ғылымы; инновациялық даму; физикалық процесс; жаңа технология; жасанды интеллект