Приоритетные направления управления деятельностью по снижению затрат на производство и себестоимость в АО «АрселорМиттал Темиртау» - Романько, Е.Б.; Оспанбекова, Г.К. (Изд-во КарГУ, 2011)
Мақалада кəсіпорынның негізгі көрсеткіштерінің бірі ретінде өнімнің өзіндік құны қарастырылады, ол барлық өндірістің тиімділігін анықтайды. Қазақстан Республикасының 2030 жылға дейінгі даму бағдарламасында тиімді өндірістің кененінің маңызды талаптары берілген. «АрселорМиттал Теміртау» АҚ-ның шығындардың басқару жүйесін жетілдіреді. Бірақ өзіндік құнның ішіндегі тұрақты мəселесі əлі табылған жоқ. Өндірістік шығындардың қосындысын, тұрақты жəне өзгермелі шығындарды бөлуді есептеуге арнайы əдістеме керек. «АрселорМиттал Теміртау» АҚ берілген əдістемені енгізуі орындауға, жоспарлауға жəне анық есеп шығындардың шыққан жерде талданған шығындардың құрамын алуға, сонымен қатар нақтылықты күшейту жəне алынған ақпараттық шұғылдығын кəсіпорынның қызметіндегі қорытынды көрсеткіштерді одан əрі анық қалыптастыруға мүмкіндік береді. The article considers one of the main operating rates is product cost that determines its efficiency of all production. The most important assignments for increasing production effeciency are defined by Republic of Kazakhstan development programm till 2030. JSC «ArcelorMittal Temirtau» is improving its cost management system. However the problem of determining assigned costs as part of cost value is not solved. It is required a special method of production accruals calculation with deviding on direct and fixed costs taking into account a cost centre. Implementation of mentioned methodologic approaches on JSC « ArcelorMittal Temirtau « for execution, planning and accounting of actual cost by their cost centres allows to get a detailed cost structure. As well as helps to insrease the accuracy and efficiency of received information for more significant formation of resulting operating rates.