Қазақ тіліндегі мақал-мəтелдердің уəжділігі (гендерлік қыры) - Мажитаева, Ш.; Тажикеева, А. (ҚарМУ баспасы, 2011)
Мақалада мақал-мəтелдердің уəжділігі мəселесі қарастырылды. Сонымен қатар мақал-мəтелдердің қазақ тіл білімінде зерттелу тарихына қысқаша шолу жасалды. Ұлттың өзіндік ерекшелігін айқындайтын халық даналығының мол қазынасы — мақал-мəтелдерді талдау қоғамның ерлер мен əйелдерді қабылдауы жəне олардың қоғамдағы орны мен рөлін анықтайтын стереотиптерді көрсетуге мүмкіндік берді. Авторлар қазақ тіліндегі мақал-мəтелдердің пайда болуына қоғамдық-əлеуметтік жағдаяттардың əсерін қарастырып, мақал-мəтелдердің уəжділігін гендерлік тұрғыдан түсіндіруге талпыныс жасады.
Проблема мотивации пословиц и поговорок в казахском языке (гендерное свойство)
Keywords: мақал-мəтелдер; уəжділік; гендерлік саясат; гендерлік стереотиптер; халық мəдениеті; қазақ дүниетанымы; этнос; еркек–əйел; лингвомəдениеттану; ұлттық-мəдени ерекшеліктер