Философские основания современного образования - Жусупова, Б.Ж. (Изд-во КарГУ, 2012)
Мақалада автор қазіргі заманғы білім жүйесінің алдында тұрған өзекті мəселелерге назар аударады. Білім беру процесінің объективті тарихи-əлеуметтік сипатын атап көрсетумен қатар қазіргі уақытта маңызды болып отырған қоғамның өзін сипаттайтын білімді адамның субъективті түсініктері туралы ойлар келтіріледі. Қазіргі заманғы білім беру — ағартушылық білімнің классикалық принциптері мен қазіргі заманның талап етіп отырған маңызды жəне қазіргі уақытта басым болып тұрған технократиялық ойлардың жаңа инновациялық тенденцияларының қарапайым емес үйлесімі, ал гуманитарлық ғылымдар екінші орында қалады. Бірақ білім беру процесінің, басты мəнін гуманистік принциптер, рухани-адамгершілік, тұлғалық бағыт-бағдарлар құруы керек. The author draws attention to the urgent problems facing the system of modern education. In addition to emphasizing the objective nature of the socio-historical process of education, the paper is the thought and the subjective views of an educated man, drawn by society. Modern education — a difficult combination of classical principles of education and educational completely new and innovative trends dictated by the latest time, which is dominated by technocratic thinking, and the humanities are the residual position. However, the core, the core of the principal part of the educational process must be precisely humanistic principles, spiritual, moral, and personal guidance.
Philosophical foundations of the modern education