APPLICATION OF PROJECT MANAGEMENT METHODS BY INDUSTRIAL ENTERPRISES IN THE CONTEXT OF DIGITALIZATION OF THE ECONOMY - Kuttybaeva, N.; Kussainova, Sh. (Wydawnictwo Naukowe IVG, 2021)
Metody zarządzania projektami są analizowane z punktu widzenia ich przydatności przez przedsiębiorstwa przemysłowe działające w Warunkach digitalizacji gospodarki. Zaproponowano jeden z wariantów zastosowania metod zarządzania projektami w przedsiębiorstwach przemysłowych realizujących zadanie informatyzacji procesu produkcyjnego. Zastosowanie metod zarządzania projektami ułatwia dostosowanie przedsiębiorstw do zmieniających się warunków środowiskowych spowodowanych aktywnym rozwojem i wdrażaniem technologii informatycznych oraz digitalizacją społeczeństwa, pozwala zidentyfikować i jak najpełniej wykorzystać dostępne zasoby, podejmować skuteczne decyzje zarządcze oraz nawiązywać interakcje między działami pełniącymi różne funkcje. Proces stosowania metod zarządzania projektami powinien być realizowany z uwzględnieniem celów określonych w strategii przedsiębiorstwa, a także trendów w zmieniających się warunkach środowiskowych.
Keywords: technologie informacyjne; przedsiębiorstwa przemysłowe; digitalizacja; konkurencyjność; rozwój innowacyjny; zarządzanie projektami; zasoby informacyjne; zarządzanie przedsiębiorstwem