Osmanlı Devletinde ikinci meşrutiyetin ilanı ve hürriyet kahramanı Enver Bey - Turlybek, A. (Ye.A.Buketov Karaganda State University Publ., 2013)
İttihat ve Terakki, Osmanlı Hükümeti’nin Makedonya hususundaki yaklaşım tarzına muhalefet ederek 20 Mayıs 1908’de bir layiha yayımlayarak ilk defa açıkça adını duyurmuşlardır. Bu layiha Manastır’daki tüm konsolosluklara gönderilmiş ve durum protesto edilmiştir. Böylece Cemiyet’in artık Makedonya Sorunu’nu kendisinin tek başına çözeceğine dair kararını meşrutiyetten yaklaşık iki ay önce Büyük Güçlere bildirdiğini anlamaktayız. Olup biten olaylar Padişahı zora sokuyor ve sonunda Sultan II. Abdülhamit Han 23 Temmuz 1908’de “İkinci Meşrutiyeti” ilan eder, Anayasayı yeniden yürürlüğe koyar ve tatil edilmiş olan Meclis-i Mebusan’ı toplantıya çağırır. Meşrutiyetin ilanıyla Enver Bey artık “Hürriyet Kahramanı Binbaşı Enver Bey” olmuştu.
Осман мемлекетіндегі екінші революцияның жариялануы жəне Əнуар бей
Proclamation of the Second Constitutional Era in the Ottoman State and Enver Bey
Keywords: İttihat ve Terakki Cemiyeti; Makedonya Sorunu; Sultan II; Abdülhamit Han ve Enver Bey; İkinci Meşrutiyeti