Мектеп оқушыларына поляризациялық құбылыстарды түсіндіруде 3D модельдеудің рөлі - Сулейменова, М.С. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2025)
Жарықтың поляризациясы – мектеп физикасы курсында сирек қарастырылатын, бірақ толқындық оптиканың маңызды аспектілерінің бірі. Бұл құбылыс жарықтың толқындық табиғатын дәлелдейді және күнделікті өмірде (мысалы, күннен қорғайтын көзілдіріктер, LCD экрандар, фотофильтрлер) кеңінен қолданылады. 301 Алайда дәстүрлі оқыту әдістері оқушыларға поляризацияны толық түсінуге мүмкіндік бере бермейді. 3D модельдеу технологияларын қолдану – бұл мәселені шешудің заманауи және тиімді тәсілі. Виртуалды зертханалар мен 3D анимациялар оқушыларға жарық толқындарының қасиеттерін көрнекі түрде зерттеуге көмектеседі. Сонымен қатар, AR/VR технологиялары арқылы оқушылар поляризация механизмдерін тереңірек түсініп, ғылыми ойлау дағдыларын дамыта алады. Бұл жұмыста поляризация құбылысын оқытуда 3D модельдеу мен виртуалды зертханаларды қолданудың маңыздылығы қарастырылады. Сонымен қатар, STEM оқыту әдістерімен интеграциялау және қашықтан білім беру жағдайында қолжетімді цифрлық ресурстарды әзірлеу мүмкіндіктері ұсынылады. Қорытындылай келе, 3D модельдеу поляризацияны оқытудағы тиімді құрал болып табылады және физика пәніне деген қызығушылықты арттыруға ықпал етеді.
Keywords: поляризация; 3D модельдеу; VR технологиясы; STEM; оқыту