Changes in the behavior of laboratory rats after exposed exhaust gases - Beisenova, R.R.; Khanturin, M.R.; Fevzi, U.; Mustafa, R.S. (Pub.KarSU, 2016)
The research of animal behavior when exposed to gasoline fumes using test systems: «Open field» and «The elevated plus maze». Descriptions characteristic for acute inhalation toxicity of gasoline, which is reflected in the subsequent behavioral responses in tests «Open field» and «The elevated plus maze». Features of the test systems and their differences. Use of vitamin D3 as correction upon exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons. Мақалада лабораториялық жануарлардың мінез-құлықтарының бензин буының əсерінен пайда болатын өзгерістерді «Ашық алаң» жəне «Көтеріңкі крест тəрізді лабиринт» тестілерімен зерттеу нəтижелері берілген. Аталған тестілерде көрініс тапқан шұғыл ингаляциялық улану жағдайындағы сипаттамалар, тестілеу жүйесінің ерекшеліктері мен айырмашылықтары көрсетілген. Полициклді ароматты көмірсутектердің əсерін түзетуге арналған препарат есебінде витамин В3 қолданған. В статье приведено исследование поведения животных под воздействием паров бензина с использованием тест-систем «Открытое поле» и «Приподнятый крестообразный лабиринт». Представлены описания, характерные для острой ингаляционной токсичности выхлопных газов, что нашло отражение в последующих поведенческих реакциях на тест-системах «Открытое поле» и «Приподнятый крестообразный лабиринт». Выделены особенности тест-систем и их различия. Показано использование витамина D3 в качестве коррекции при воздействии полициклических ароматических углеводородов.
Жағармай жартылай жану өнімімен улану жағдайындағы лабораториялық егеуқұйрықтардың мінез-құлықтарының өзгерістері
Изменения в поведенческих реакциях лабораторных крыс под воздействием выхлопных газов
Keywords: gasoline fumes; the acute inhalation toxicity of petrol vapor; the test system is «Open field»; «Elevated plus maze»