Жылу энергиясын есептейтін аспаптардағы мəліметтерді қашықтықтан алу үшін деректер концентраторын пайдалану - Шаймерденова, К.М.; Мекеева, А.М.; Рахманқызы, А. (KSU Publ., 2017)
ғасырда мүмкін жəне шешімін толығымен таба қоймаған мəселелердің бірі болып отыр. Жалпы, жылу есептеу жүйесі негізгі үш аспаптан тұрады: ыстық жене суық суға арналған шығынөлшеуіштер, кедергі термометрлері жəне жылу есептеу аспабы. Əдетте, үрдісті жылу есептеуіш аспаптардан мəліметтерді қашықтықтан түсіруге мүмкіндік беретін əмбебап GSM-модемдерінің жүзеге асырылуымен түсіндіруге болады. Мақалада аталмыш мəселені жылу мəліметтерін қашықтықтан алу үрдісінде бірнеше атқарушылық мүмкіндіктерге ие деректер концентраторының көмегімен шешу жайында айтылмақ. Сонымен қатар жылу мəліметтерін қашықтықтан алудың маңыздылығы, тиімділігі мен үнемділігі де сөз болады. Біз жылу есептеу жүйесіне арнайы бағдарлама орнатылған дербес компьютермен байланысатын деректер концентраторын орнатамыз. Бұл бізге жылу аспаптарынан мəліметтерді қашықтықтан алумен қатар, жылу желілеріне мониторинг жасауға, жүйедегі апатты жағдайлардың алдын алуға жəне орын алған жағдайда уақытылы біліп, дереу іс- шаралар қабылдауға мүмкіндік береді. Яғни мақсатымыз осы іс-əрекетті орындау үшін жылу есептеу аспаптарынан мəліметтерді барынша нақты, əрі тиімді алу əдістері негізінде жұмыс жасайтын бағдарламалық кешенді орнату жəне тəулігіне жиырма төрт сағат байланысқа шығуын қабілетті ету болып табылады.
Использование концентратора данных для дистанционного снятия показаний с приборов учета тепловой энергии
Keywords: жылу; жылуэнергетика; жылу есептеу аспаптары; жылу мəліметтерін қашықтықтан алу; бағдарламалық кешен; мониторинг; GSM-модемдер; мəліметтер концентраторы; жылу есептеу жүйесі; жылу энергиясы; кедергі термометрлері; шығынөлшеуіштер; жылу параметрлері