Investigation of the chrysotile cement roofing sheets properties of various operation term - Neumann, S.M.; Popov, K.N.; Mezhov, A.G. (Ye.A.Buketov Karaganda State University Publish hous, 2012)
Мақалада 40 жəне одан да көп жыл бойы пайдаланған хризотилцементтік адыр-бұдырлы төбе жабындысы құрамын зерттеудің нəтижелері көрсетілген. Ұсынылған мағлұматтар хризотилцементтік өнімдердің қалыңдығы жұқармайтыны жəне атмосфераға зияны келмейтінін көрсетті. Өткізілген зерттеулер басқа төбе жабатын материалдар мен өнімдермен салыстырғанда хризотилцементтік адырбұдырлы төбе жабындының экологиялық, экономикалық артықшылығын растады. В статье приведены результаты исследований свойств хризотилцементных волнистых листов со сроком эксплуатации в кровлях от 30 до 60 лет. Впервые экспериментально установлено, что в процессе длительной эксплуатации хризотилцементных листов их свойства не ухудшаются. Из результатов испытаний следует, что с возрастом не уменьшается толщина хризотилцементных листов, и, следовательно, волокна асбеста не выделяются в атмосферу, как это бездоказательно утверждается в некоторых зарубежных источниках. Авторы отмечают, что в микроскопических исследованиях, как и в ранее проведенных работах, показано, что волокна асбеста есть в цементной матрице.
Хризотилцементтен жасалған əр түрлі мерзім қолданылған жамылғы табақтардың қасиеттерін зерттеу