Биология пәні бойынша «Экожүйе» тарауын оқытуда оқушыларды қоршаған ортаны қорғауға тәрбиелеудің маңыздылығы. - Жумагулова, М. С.; Бисенов, У.К. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды Университеті, 2025)
Мақалада мектеп биология курсы аясында «Экожүйе» тарауын зерттеу негізінде оқушыларды қоршаған ортаны қорғауға үйрету процесі қарастырады. Мектеп оқушыларында экожүйелерді, олардың құрылымы мен қызметін сақтаудың маңыздылығы туралы хабардарлықты қалыптастыру мақсатында экологиялық білімді оқу процесіне біріктіруге ерекше назар аударылады. Экожүйелердің планетадағы тіршілік әрекетін сақтаудағы рөлі және адам қызметінің олардың жағдайына әсері сипатталған. Оқушылардың экологиялық сауаттылығын арттыру үшін әртүрлі педагогикалық технологияларды қолдану бойынша әдістемелік тәсілдер мен ұсыныстар тұжырымдалды. Біз сонымен қатар оқушылардың қоршаған орта үшін жауапкершілігін дамытуға және тұрақты экологиялық құндылықтарды қалыптастыруға ықпал ететін пәнаралық байланыстарға экологиялық білім беру элементтерін қосу қажеттілігін көрсетеді.
Инновационные методы преподавания естественных наук
Keywords: экожүйе; қоршаған ортаны қорғау; биология; экологиялық тәрбие; экологиялық сауаттылық; ecosystem; environmental protection; biology; environmental education; environmental literacy