Сөйлеу тілі жалпы дамымаған (2-3 деңгей) мектеп жасына дейінгі (4-5 жас) балалардың ұсақ моторикасын дамыту бойынша жұмысты ұйымдастыру - Сүлеймен, Ə.Қ.; Сақып, Г.М. (Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті, 2023)
Сөйлеу тілі жалпы дамымаған мектеп жасына дейінгі балалардың ұсақ моторикасын дамыту бойынша мақсатты жұмыс мидың сөйлеуге жауап беретін аймақтарының жетілуін тездетеді жəне бұзылған дыбыстық айтылымды тезірек дамытуға мүмкіндік береді. Ұсақ моторикасы нашар дамыған балалар қасықты, қарындашты ыңғайсыз ұстайды, түймелерді түймелей алмайды, етіктерін байлай алмайды. Оларға конструктордың бөлшектерін жинау, басқатырғыштармен, санау таяқшаларымен, мозаикамен жұмыс істеу қиын болуы мүмкін. Сондықтан мамандар мен ата-аналар үшін жалпы жəне ұсақ моториканың даму деңгейін бақылау маңызды.
Keywords: ұсақ моторика; сөйлеу тілі жалпы дамымаған балалар; мектеп жасына дейінгі балалар