Мұхаммед Хайдар Дулати қазақтың есімі əлемге мəшһүр тұңғыш тарихшы-ғалымы, кемеңгер ойшылы. М. Х. Дулатидің туғанына – 515 жыл - Каренов, Р.С. (Қарму басп., 2014)
Мақала əлемдік ғылым, білім мен мəдениет тарихында өзіндік үлкен орны бар, қазақ тарихының атасы атанған ұлы ғалым Мұхаммед Хайдар Дулатидің өмірі мен шығармашылығына арналған. Автор ғұлама ғалымның мұрасын жан-жақты зерделеуге талпынған. Мырза Хайдардың «Тарих-и Рашиди» атты еңбегі ақындық қуатпен, жазушылық шеберлікпен, көркем де айшықты тілмен жазылған мемуарлық туынды деген қорытынды жасалған. Кемеңгер ойшылдың «Жаһаннаме» атты поэтикалық шығармасына назар аударылған.
Мухаммед Хайдар Дулати — первый всемирно известный казахский ученый-историк, выдающийся мыслитель средневековья. К 515-летию со дня рождения М.Х.Дулати
Mukhammed Кhaydar Dulati — the first world-famous kazakh scientist-a historian, a prominent thinker of the middle ages. To 515-anniversary M.Kh. Dulati
Keywords: тарихшы; тұлға; шығарма; дастан; мұра; Моғолстан; мағлұматтар; шежіре; зерттеу; дулаттану саласы