Особенности патоморфологических изменений легочной ткани при воздействии угольно-породной пыли - Койгельдинова, Ш.С.; Жузбаева, Г.О. (My University, 2010)
Эксперимент жүзінде егеуқұйрықтар 30, 45, 60, 75 и 90 күндік көмір-жыныс шаңы əсеріне шалдықты. Бейімделу кезінде аэрогематикалық қорғаныста альвеолардың шырты қабатында А-I типі гипертрофикалық өзгерістердің пайда болуы өкпедегі алғашқы өзгерістердің ерекшелігі болып анықталды. Сонымен қатар шырты қабаттың бұзылуына қарамастан, А-II типі жазушаның сурфактант өндіруші қызметі сақталынды. Ал альвеолардың шырапшы қабатында дисателектаздық кішкентай ошақтар пайда болады, қан тамырлары өседі. Experiment with inhalant dose has been done at animals in 10, 20, 30 days. Increasing of the compensator- regenerative shows in aerohematic barrier is being the peculiarity of the morphological picture, of pulmonic tissue on early stage. It is Known that hypertrophia A-I type is being distinguished on the background of the interalveolar partitions, then preservation of the surfactant, producihy the A-II tepe functions, notwithstanding with portial breach of the whole surfactant alveolar complex in microcenters of disatelektaths of pulmonic tissue, expansion of blood capillars.