Қазақ, орыс, ағылшын, қытай тілдеріндегі фразеологиялық бірліктерді салыстырмалы талдау - Алшынбекова, М.С.; Жуманбекова, Н.З. ("Акад. Е.А. Бөкетов ат. Қарағанды ун-ті" КЕАҚ баспасы, 2022)
Мақала қазақ, орыс, ағылшын, қытай тілдерінің фразеологиялық бірліктерін салыстыра зерттеуге ар- налған. Тіл – мəдениетті таратушы құрал. Фразеология əр халықтың ұлттық мəдениетінің, тіл ерекше- лігінің көрсеткіші. Осыған байланысты тіл білімінде фразеологиялық бірліктерді салыстырмалы ас- пектіде зерттеу қазіргі таңда маңызды болып саналады. Фразеологизмдер тілге бейнелілік, эмоцио- налдық бояу береді. Авторлар мақалада қазақ, орыс, ағылшын, қытай тілдеріндегі адамның теріс пси- хоэмоционалдық күйін білдіретін фразеологизмдерді қарастырған. Зерттеу барысында қазақ тілінде — 200, орыс тілінде — 220, ағылшын тілінде — 210, қытай тілінде — 180 фразеологиялық бірліктер ірік- теліп, салыстырылып, олардың құрылымдық, семантикалық екрекшеліктері анықталды. Бұл іріктеу нəтижесі қазақ тілінде — 15, орыс тілінде — 14, ағылшын тілінде — 12, қытай тілінде — 10 фразео- семантикалық топтарды айқындауға мүмкіндік берді. Олардың ішінде ең көп фразео-семантикалық топтарға: қайғы (қазақ тілінде — 30, орыс тілінде — 17, ағылшын тілінде — 25, қытай тілінде — 15), ашу (қазақ тілінде — 25, орыс тілінде — 27, ағылшын тілінде — 19, қытай тілінде — 18), қорқыныш (қазақ тілінде — 30, орыс тілінде — 29, ағылшын тілінде — 32, қытай тілінде — 20) жатады. Сондай- ақ, қазақ, орыс, ағылшын, қытай тілдері фразеологизмдерінің мысалында семантикалық мағынаны, бейнені, бейненің концептуалдық негізін қарастырып, төрт тілде олардың ұқсастықтары мен айырма- шылықтарын айқындау көзделген. Зерттеу аясында ашу эмоциясына басты назар аударылып, қазақ, орыс, ағылшын, қытай тілдерінде қарастырылды.
Сопоставительный анализ фразеологических единиц в казахском, русском, английском и китайском языках
Comparative analysis of phraseological units in Kazakh, Russian, English, Chinese languages
Keywords: фразеологизм; адамның теріс психоэмоционалдық күйі; əлемнің тілдік бейнесі; мəдениет; қазақ тілі; орыс тілі; ағылшын тілі; қытай тілі