Көркем идея жəне драматизм - Толеубаева, К.А.; Смагулова, А.М. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды университеті» КЕАҚ баспасы, 2023)
Мақалада қазақ əдебиетінде өзіндік дəстүрі қалыптасқан повесть жанрындағы драматизм мəселелері қарастырылған. Мақаланың мақсаты — қазақ қаламгерлерінің шығармашылығындағы драматизмнің əдеби-эстетикалық қырларын назарға ала отырып, қазіргі жаңа бағыттағы қазақ повестеріндегі драма- тизм мəселелеріне көркемдік талдау жасау. Атап айтқанда, қазақ əдебиетінің көрнекті өкілдерінің бірі — Оралхан Бөкейдің «Атау кере (Қауіпті будан)» жəне Əлібек Асқаровтың «Батқан күннің бояуы» туындылары. Зерттеу барысында саралау, теориялық талдау жəне жинақтау əдістері қолданылды. Көптеген ғалымдардың еңбектеріне шолу жасалынып, драматизмнің шығармадағы ірі қозғаушы күш екендігі айқындалды. Зерттеудің нəтижесінде аталған повестердегі драматизмнің эстетикалық мəні мен көркемдік қызметі талданып, əр жазушының қоғамдық-əлеуметтік ортасындағы тартыстар мен қарама-қайшылықтар оның шығармашылығында із қалдыратындығы, авторлық концепция мен жазу- шының дүниетанымы драматизмде айрықша көрініс табатыны тұжырымдалды.
Художественные идеи и драматизм
Artistic insights and dramatism
Keywords: драматизм; повесть; конфликт; тартыс; эстетикалық категория; авторлық концепция