Исследование креативности в раннем юношеском возрасте - Синельникова, Е.П.; Лазарева, Е.А.; Барикова, А.Р. (Изд-во КарГУ, 2012)
Мақалада ерте жасөспірімдік жастағы креативтіліктің көріну мəселесі қарастырылады. Зерттеудің өзектілігі жəне тəжірибелік мəні дəлелденеді. 10-сыныптан 11-сыныпқа өту кезіндегі оқушылардың бейнелік жəне вербальді креативтіліктің жалпы динамикасы көрсетіледі. 10- жəне 11-сынып оқушыларының креативтіліктің (жылдамдықтың, икемділіктің, шынайылықтың) жеке көрсеткіштерінің көрінісі талданады. Таңдама нəтижелері арасындағы айқын айырмашылықтарды анықтау мақсатында математикалық талдау əдістері қолданылады. Жоғары сыныптағы оқушылардың креативтіліктің көрінуінің нəтижелері көрсетіледі. 10- жəне 11-сынып оқушыларының бейнелік жəне вербальді креативтіліктің негізгі тенденцияларының, сонымен қатар əр түрлі оқушылардың үлгерімінің жалпы қорытындылары жасалынады. In this article discusses the question of display of creativity in early adolescence. The urgency and the practical importance of research is proved. A general dynamic imagery and verbal creativity from 10 to 11 class is presented. Analyzed expression of selected indicators of creativity (fluency, flexibility, originality, elaboration) of pupils 10 and 11 classes. Methods of the mathematical analysis are applied to search of significant distinctions between results of the groups. The data on the expression of creativity among pupils 10 and 11 classes with different levels of academic achievement. The general conclusions about the basic tendencies of an imagery and verbal creativity at pupils of 10 and 11 classes, including with various progress become.