Сопряжение и конформации молекул - Абуляисова, Л.К. (Изд-во КарГУ, 2012)
Мақалада ең қарапайым қосарланған жүйе — бутадиеннен полиорынбасылған хош иiстi қосылыстарға дейінгі жүйелердiң конформациялары қарастырылған. Молекулалардың конформациялары бiртектi еместiгiнiң тəжірибелік зерттеуiнiң (УК, ИҚ, ФЭ, ЯМР спектроскопиясы, диполь моменттер əдістері т.б.) көп мысалдары келтiрiлген. Заттың фазалық күйiне орынбасушылардың бар болуы мен топологиясына, олардың электрондық табиғаты жəне жылулық флуктуацияларына байланысты қосарланған молекулалардың жазық конформациясының жалғыз еместігі, тіпті басымды емес бола алатыны көрсетiлген. The article considers the conformational behavior of the simplest conjugated systems butadiene to polysubstituted aromatics. The paper presents numerous examples of experimental study (methods of UV, IR, PE, NMR spectroscopy, dipole moments, etc.) of the conformational heterogeneity of the molecules. It is shown that depending on the phase state of matter, the presence and topology of the substituents, their electronic nature and the thermal fluctuations of the coplanar conformation of conjugated molecules can not be the sole or even predominant.
Conjugation and molecular conformations
Keywords: сопряжение; конформация молекул; бутадиен; планарная конформация; спектроскопия; химический сдвиг