ХV–ХVІІІ ғасырлардағы қазақ ойшылдарының Ресей отаршылығына қатысты ой-толғамдары - Сағатова, А.С.; Аринов, Е.К. (ҚарМУ басп., 2013)
Қазақ философиясының тарихы үшін ХV–ХVІІІ ғасырлардағы қазақ ойшылдарының ресей отаршылығына қатысты ой-толғамдарын зерттеу өте өзекті мəселе болып саналады. Себебі авторлар Ресейдің Қазақ жерін отарлауы XV–XVI ғасырларда басталды деп есептейді. Бұған дəлел ретінде мақалада осы заманда өмір сүрген Асан Қайғы, Қазтуған, Шалкиіз, Доспанбет, Жиембет, Үмбетей, Бұқар жыраулар сынды қазақ ойшылдарының Ресей империясының отаршылығына қатысты ой- толғамдары келтірілген.
Размышления казахских мыслителей XV–XVIII веков о российской колонизации
Тhoughts about Russian colonization of Kazakh thinkers who lived in XV–XVIII centuries
Keywords: Қазақ Ордасы; қазақ ойшылдары; отаршылық; заман; қилы заман; зар заман; жер-ұйық; төл сана; бөгде сана