А.Байтұрсынов өмірі мен қызметінің салмақты саласы — ақындық, аудармашылық еңбектері - Қаренов, Р.С. (ҚарМУ басп., 2013)
Мақалада Ахмет Байтұрсыновтың аударма ісінің майталман шебері екендігі көрсетілген. Ең алдымен, ол ұлы орыс жазушысы И.А.Крыловтың мысалдарының негізгі бөлігін қазақ тіліне аударып, оларды «Қырық мысал» кітабында жариялады. Байтұрсынов өзінің еңбектерінде өз замандастары бойында кездесетін əділетсіздікті, қаталдықты, сараңдықты, надандықты жəне тағы басқа кемшіліктерді əжуалап сынағаны дəлелденген. Оның орыс ақындары С.Я.Надсонның жəне Ю.В.Жадовскаяның бұрын жарияланбаған өлеңдерін асқан шеберлікпен аударғаны айтылған. Байтұрсыновтың еркіндік пен əділдікті жыр еткен, ақ патша үстемдігіне қарсылық танытқан, демократиялық қоғам құруға шақырған тамаша поэмасына ерекше көңіл аударылған.
А.Байтурсынов — мастер поэтического слова и переводческого дела
A.Baytursynov — the master of the poetic wordand the translation business
Keywords: аударма; кітап; мысалдар; ақын; рухани мұра; ғибрат; күрес; қоғам; үлес