Ыбырай Сандыбайұлының өнерпаздық өмір жолының зерттелуі, жиналуы жайлы ой-толғау - Каренов, Р.С. (ҚарМУ басп., 2012)
Дарынды ақын, əнші жəне композитор Ыбырай Сандыбайұлының өмірі мен қызметі жөніндегі деректер жалпыланған. Оның жан-жақты таланты ерте байқалғаны көрсетілген. Өзінің суырып салма ақындық талантының, керемет даусының, композиторлық қабілетінің арқасында жас кезінің өзінде-ақ ақынның халық арасында танымал бола бастағандығы дəлелденген. Тірі кезінің өзінде-ақ аты аңызға айнала бастағанымен, ол өз өмірінде көптеген қайғы-қасіретке толы қиындықтарға душар болған еді. Өткен ғасырдың отызыншы жылдарының басында көрнекті ақын қуғын-сүргінге ұшырап қудаланды. Ыбырай Сандыбайұлының жарқын да қайғылы тағдыры халық есінде терең із қалдырғаны көрсетілген. Қазақ əдебиетіндегі осы таңғажайып адамның бейнесі повестер, новеллалар, мақалалар, драмалар, поэмалар жасауға негіз болатыны жөнінде қорытынды жасалған.
О жизни и творческой деятельности Ибрая Сандыбайулы
Keywords: ақын; əнші-композитор; гəкку; шалқыма; шығармашылығы; өнер; зерттеу; тұлға; талдау; шəкірт