Структура и поверхностное натяжение композиционных покрытий - Юров, В.М.; Завацкая, О.Н.; Гученко, С.А. (Изд-во КарГУ им. Е.А.Букетова, 2012)
Мақалада композициялық бүркемелердің құрылымы атомдық-күштік микроскопия əдістерімен зерттелген. Бүркемелердің басым бөлігінде глобулярлық құрылым байқалады. Fe-Al бүркемелерінде тұйықталмаған диссипативті құрылым кездеседі. Бүркеменің микроқаттылығының оның қалыңдығына тəуелділігі арқылы бүркеменің беттік керілуі анықталды. Қатты ерітінділерде беттік керілудің мəні аддитивті. Компоненттердің беттік керілуінің мəнін білу бүркеменің құрамын өзгерту арқылы, қажетті қасиеттері бар бүркемелерді алуға мүмкіндік береді. In work the structure of composite coverings is investigated by a method of atom-power microscopy. For the majority of coverings the globular structure is observed. In case of Fe-Al the covering structure represents not closed of dissipation structure. On dependence of microhardness of a covering on its thickness values of a superficial tension are defined. In case of firm solutions the size of a superficial tension is size additive. The knowledge of a superficial tension a component of coverings allows to select their structure so that to receive a covering with the set properties.
Structure and superficial tension of composite coverings
Keywords: атомдық-күш; микроскопия; глобуляр; Fe-Al бүркемел; аддитив