ПРИМЕНЕНИЕ ПРИНЦИПА ДИРИХЛЕ ПРИ РЕШЕНИИ НЕСТАНДАРТНЫХ ЗАДАЧ - Беляева, Л.Н.; Шульгина-Таращук, А.С. (Изд-во КарГУ, 2009)
Көптесе есептерді шығару кезінде «кері жору» логикалық əдісі қолданылады. Мақалада осы əдістің бір тəсілі — Дирихле принципі қарастырылған. Бірнеше есептердің мысалында осы принцип қолданылды, сондай-ақ үздіксіз Дирихле принципі жəне де өлшемді шексіз көпмүше- ліктерге де Дирихле принципін пайдалануға болады. Есептердің біреуі Turbo Pascal програм- маның көмегімен шығарылған. Қарастырылған есептер ерекше шартты «қояндар» жəне «торлар» тіліне аударуды қажет етеді. At the decision of many problems the logic method of a reasoning is used is «by contradiction». In the article one of its forms — a principle of Dirihle is considered. On an example of several problems the principle of Dirihle, a continuous principle of Dirihle, and also a principle of Dirihle with reference to infinite sets having a measure is used. One of problems is solved by means of the program in language Turbo Pascal. The considered problems demand ability logically to argue, translate an unusual condition on suitable language of «hares» and «cages».