"Атбасар" атауының шығу тегі мен ономастикалық мағынасы - Бектас, Д. («Академик Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды ұлттық зерттеу университеті» КеАҚ баспасы, 2026)
Бұл мақалада Атбасар қаласының тарихи даму жолы қарастырылады Онда қаланың XIX ғасырдағы маңызды сауда және әскери бекініс ретінде қалыптасуы және оның Ат базар атауының шығу тегі талданады Зерттеу барысында Атбасардың темір жол торабына айналуы және XX ғасырдағы Тың игеру науқаны кезіндегі агроөнеркәсіптік орталық ретіндегі рөліне ерекше назар аударылады Мақала қаланың мәдени мұрасын және Ілияс Есенберлин сияқты көрнекті тұлғалардың шығу тегін көрсетеді Зерттеу Атбасардың Солтүстік Қазақстанның экономикалық және тарихи дамуындағы маңыздылығын көрсетеді.
Keywords: Атбасар қаласы; Тың игеру; Ат базар; темір жол торабы; Ілияс Есенберлин